Нацмарафону «Єдині новини» довіряють не більше 40% українців – опитування

Фото: glavcom.ua

На сьогодні національному телемарафону «Єдині новини» довіряють не більше 40% українців. Такі результати всеукраїнського опитування громадської думки, проведеного упродовж 5-10 лютого 2024 року Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Про це Харків Times дізнався з результатів опитування, оприлюднених КМІС.

«Ідея телемарафону «Єдині новини» користувалася широкою підтримкою у 2022 році, але з 2023 року простежується стабільне зниження довіри і станом на лютий 2024 року ми вперше фіксуємо негативний баланс довіри-недовіри (тобто кількість тих, хто довіряє, зараз менше кількості тих, хто не довіряє)», – повідомили у КМІС.

Так, у грудні 2023 року 43% довіряли телемарафону «Єдині новини», не довіряли – 38%. Станом на початок лютого 2024 року частка тих, хто довіряє, знизилася до 36%. Натомість до 47% зросла частка тих, хто не довіряє. Ну, а у порівнянні з травнем 2022 року, коли телемарафону довіряли 69% опитуваних, а не довіряли лише 12%, розрив просто катастрофічний.

Фото: КМІС

Трохи вищі показники довіри до телемарафону спостерігаються у східних областях – 40% проти 36% недовіри. Майже однаково до цих новин ставляться на півдні та у центрі: 37% довіри та від 39% до 48% недовіри відповідно. На заході спостерігається найменший відсоток довіри (31%) та найбільший відсоток недовіри (56%). При цьому кількість тих, кому виявилося важко відповісти на це питання коливається від 13-15% на заході й у центрі до 24% на півдні та сході.

Фото: КМІС

При цьому можна зазначити цікаву кореляцію між довірою до «Єдиних новин» та довірою до голови держави президента Володимира Зеленського. Серед тих, хто Зеленському сьогодні довіряє, і телемарафону довіряють 48% (не довіряють 33%), а серед недовіряючих президентові довіру до «Єдиних новин» відчувають 12%, а 72% цим новинам не довіряють.

Тобто, на сьогоднішній день можна зробити висновок, що більшість українців сприймають єдиний телемарафон не як незалежні та об’єктивні новини, а як вираз позиції президента країни та правлячої партії. І довіра до цих новин у суспільстві досить стрімко падає. Враховуючи, що «Єдині новини» – практично єдиний в Україні телевізійний проєкт, щедро фінансуємий державою, виникають певні сумніви у корисності цього проєкту та у легітимності його фінансування.

Як повідомляв Харків Times, Харківська обласна військова адміністрація витратила 234 тисячі бюджетних грошей на проведення «аналізу деструктивного впливу російських інформаційно-психологічних операцій на формування громадської думки серед населення міста Харкова». Результати опитування не оприлюднюються.